2019

Feb 2019 - Zoals gezegd begonnen we met onze eerste ploeg in het voorjaar van 2019 om van een stukje verlaten grond en oude boomgaard ons paradijs te maken. Er was in het verleden al een moestuin geweest maar nu was alles al vele jaren blijven liggen. Ook de fruitbomen konden een onderhoudsbeurt gebruiken. Onze eerste taak was dus vooral 'opruimen': De meest verwilderde stukken van de boomgaard snoeien, de moestuin vrijmaken van plastiek, kijken welk materiaal er nog bruikbaar was en afval verwijderen.

 

Mar 2019 - Toen konden we de groentenbedden aanleggen. Hier vind je ons eerste ontwerp. Cirkelvormige velden rondom een centrale waterpomp. De naam van onze tuin was geboren!

Samentuin Plan
PDF – 128,0 KB 24 downloads

Om al te kunnen rekenen op een eerste vroege oogst, gingen we alvast voorzaaien. Zaadje per zaadje in een blokje aarde steken, voldoende water erbij en hopen dat er snel een klein plantje uitkomt.

Zoals reeds gezegd werden we ondersteund door Velt. Zij brachten ons de kneepjes van het vak bij. Hoe diep zaai je een wortel? Wat is de afstand tussen 2 broccoliplantjes?

Voorzaaien, dieven, weeuwenteelt,.... wat een rare taal spreken die tuiniers toch. De eerste weken vlogen voorbij en we leerden veel bij!

Apr 2019: De eerste scheuten komen boven de grond uit. Waauw! Is uit dat kleine zaadje echt zo'n grote plant geworden? 


Mei 2019: De cirkel wordt te klein en dus moeten we uitbreiden. Extra groentenbedden worden langs en rond de cirkel klaargemaakt voor nieuwe gewassen. Op die manier kunnen we nog meer variatie aanbrengen in het aantal types groenten dat we in onze tuin hebben staan. Benieuwd wat er nog allemaal gaat gezaaid worden!

Jun 2019: De eerste oogst kan worden binnengehaald! En wat smaakt er meer dan een verse soep of salade met groentjes van eigen kweek?Aug 2019: Halfjaar na de start van 't Cirkelhof kunnen we zelfs ons eerste Oogstfeest organiseren. 


Najaar 2019: De boomgaard krijgt een evaluatie na een jaar observatie. Welke bomen kunnen we houden? Welke zijn aan vervanging toe? De eerste snoeibeurt vindt plaats. Hier is duidelijk een volgend project voor volgend jaar in de maak...

Maak jouw eigen website met JouwWeb