2020

 

Jan 2020: Onze tuin ontwaakt uit zijn winterslaap. Het eerste jaar was zeker een succes maar alles kan beter. Wat hebben de tuiniers van 't Cirkelhof dit jaar op til ?

Verse tuinplannen worden samen met goede voornemens en nieuwjaarswensen uitgewisseld tijdens een Winterfeest. Ook heel wat nieuwe leden zijn erbij. 'Schol' op een vruchtbaar jaar!


Mar 2020: In het voorjaar van 2020 wordt onze tuin zwaar getroffen door wateroverlast. Gelukkig is de natuur altijd sterker dan je denkt en kunnen we onze plannen verder zetten als de lente echt goed in het land is.Apr 2020: En plannen hebben we! Een koude bak wordt opgebouwd met stenen, oude planken en glazen die we van een medetuinier in bruikleen kregen. Een koude bak is ideaal om vroeg in het voorjaar te kunnen beginnen zaaien en voor het afharden van jonge planten. Naast het afschermen van de planten voor wind en kou, biedt de koude bak ook bescherming tegen oa. duiven en kauwen die dol zijn op jong zaaigoed. 

Mei 2020: De tuin floreert! Met de uitbreiding van de bedden en de nieuwe helpende handen is het voorjaar van het tweede jaar van de samentuin minstens even succesvol als het jaar voordien. 

Dit is ook te zien in de vroege oogsten. Elke dag verse groenten én ook fruit. Het harde werk werpt duidelijk zijn vruchten af. 

En hebben we al verteld over onze compostbakken? Een uitermate efficiënt systeem waardoor we ons GFT-afval kunnen omzetten in een verse voorraad milieuvriendelijk grondverbeteringsmiddel en meststof. Onze compostmeester houdt een oogje in het zeil dat alles op een ecologische manier gebeurd.


Jul 2020: Waar we al lang van dromen is... een serre!
Deze geeft ons immers de mogelijkheid om het kweekseizoen met enkele weken of maanden te vervroegen en te verlengen. Bovendien biedt een serre ook bescherming tegen regen en wind en is daarom een ideale habitat voor zuiderse planten zoals tomaten, aubergines en komkommer. Laat de zomer maar komen!

Carotamore

Aug - Sep 2020: Weer tijd voor iets nieuws: het appelsapproject! 🍏 Honderden kilo's appels werden geplukt en via de persmobiel in Vremde omgetoverd tot een heerlijk drankje. Zoet of lichtzuur... de perfecte dorstlesser na een zware dag tuinieren. 


In het najaar 2020 kreeg 't Cirkelhof ook enkele nieuwe bewoonsters. Negen kippen verblijven sinds oktober in hun eigen Villa Kakelbont om onze tuin op natuurlijke manier te onderhouden. Deze ecologische onkruidbestrijders besparen ons heel wat mankracht en (schadelijke) bestrijdingsmiddelen. Bovendien zorgen ze mee voor het ‘sociale’ aspect. Iedereen is fan van ons kloeke dames!