Zaadje
’t Cirkelhof ontstond begin 2019 door een samenwerking met de dienst ‘Vrije Tijd en Welzijn’ van de gemeente Borsbeek en Kempens Landschap die een leegstaande grond nieuw leven wilden inblazen.
Dit project wordt gesubsidieerd in het kader van de projectoproep Volkstuinen 2018, in opdracht van de Vlaamse Regering.
De naam ’t Cirkelhof komt vanuit de idee dat heel de natuur in een cirkel leeft. Met het geboortebos als buur, staat 'het leven’ heel centraal. We willen ook graag een tuin van plezier zijn; een Hof van Eden. In ’t Cirkelhof heeft niemand eigen bedden zoals in de klassieke volkstuintjes; we werken allemaal samen om de verschillende taken ‘rond’ te krijgen. De vorm van onze moestuin speelt natuurlijk ook mee in de naamgeving. Zien jullie de veldjes die in een cirkel rond de centrale waterpomp liggen?
Grondstof
Begeleiding en ondersteuning worden voorzien door Velt. Zij beschrijven zelf een samentuin als ‘een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren.’
De focus ligt dus duidelijk op beiden aspecten: ‘samen’ en ‘ecologisch’. Samen staat voor samen doen maar ook voor iedereen samen. Het is een ontmoetingsplaats voor licht-en donkergroene buurtbewoners en op lange termijn zullen we ook het sociaal aspect van de gemeente Borsbeek mee integreren. Iedereen is welkom in ’t Cirkelhof!
Belangrijk is dat er ecologisch getuinierd wordt. Dat wil onder andere zeggen geen gebruik van pesticiden, het toepassen van wisselteelt en het composteren van tuinafval.
Kiem
De samentuin bestaat momenteel uit een gedeelte moestuin dat rondom een centrale grondwaterpomp is ingedeeld en een fruitboomgaard. De groentenbedden circuleren met de seizoenen en jaren mee op een correct biologische manier. Verder is er ook plaats voor kruiden, klein fruit en bloemen om vogels, bijen, vlinders en andere insecten aan te trekken.
Scheut
Verder hebben we ook een aantal noodzakelijke structuren ter ondersteuning van het tuinieren.
In een afgesloten metalen tuinhok (3x3) verzamelen we het belangrijkste tuinmateriaal. Dit bestaat uit klein materiaal dat we gekregen of aangekocht hebben maar ook uit grotere toestellen zoals kruiwagens, een heggeschaar en een elektrische bosmaaier gesponsord door Kempens Landschap en de gemeente Borsbeek. Het tuinhuis is erg belangrijk voor ons aangezien dergelijke materialen droog en beveiligd moeten kunnen gestockeerd worden.
Verder hebben we ook een halfopen shelter waar we voorgezaaid plantgoed kan staan of geoogste groenten, fruit en noten beschut nog verder kunnen drogen.
Een zelf ineengeknutselde compostbak voorziet ons steeds van een verse voorraad milieuvriendelijke meststof.
Onze koude bak is ideaal voor het afharden van jonge planten. Naast het afschermen van de planten voor wind en kou, biedt de koudebak ook bescherming tegen schadelijk ongedierte die dol zijn op jong zaaigoed. De koudebak kan het hele jaar door ingezet worden. In de lente voor het afharden, in de zomer als mini tuinkas en in de herfst en winter voor het planten en kweken van diverse soorten sla.
Tomaatje
Onze samentuin is echt een enorm succes! Dankzij de vele helpende handen van onze tuiniers hebben we in 2020 de groentenbedden uitgebreid ook buiten de centrale cirkel. Er is dankzij steun van de gemeente Borsbeek en Kempens Landschap ook een serre geplaatst zodat we vanaf nu heel het jaar rond groenten kunnen kweken. Bovendien biedt het ook de mogelijkheid om zuiderse planten te zetten zoals paprika's en tomaten.
Wist je al dat we in 2020 ook 9 nieuwe bewoners hebben? Om op een natuurlijke manier onkruid, insecten en gras te onderhouden, hebben we enkele kippen aangekocht. Deze ecologische onkruidbestrijders besparen ons team heel wat mankracht en (schadelijke) bestrijdingsmiddelen. Bovendien zorgen ze mee voor het ‘sociale’ aspect. Je bent nooit meer alleen in de samentuin! Kom je snel eens een kijkje nemen?
Maak jouw eigen website met JouwWeb